Hoe zit dat nou met verpakkingsfolie?

 

Is groen de belofte?

Ja en nee. We proberen u dat hieronder uit te leggen. Hoe groen is groen? Folie is een fantastisch product. We leveren folie om producten te beschermen, verser te houden, aantrekkelijker te presenteren, hygiënischer aan te bieden en te bundelen. Dat zijn zomaar een aantal voordelen op rij. Daarnaast is het betrekkelijk goedkoop.

 

Betaalbaar

Want prijs is wel een topic. Betaalbaarheid is belangrijk omdat uw opdrachtgevers en de eindconsument niet vanzelfsprekend van plan zijn extra voor een duurdere verpakking te betalen. Dat betekent dat de verpakkingsindustrie sluitpost is. Met andere woorden: een kostenreductie wordt vaak afgewenteld op de verpakkingsbranche.

 

Krimpen

Folie heeft bepaalde eigenschappen, waarvan de krimpeigenschap een heel belangrijke is. Dat komt door het bestanddeel polyethyleen en/of polyolefine. Hierdoor krimpt de folie, door warmte, om een product heen. Ook voor het dichtlassen van een vlakke folieverpakking heb je warmte en een beetje kunststof nodig. Hoe biologisch een folie ook is, je ontkomt echt niet aan plastic. In ieder geval op dit moment niet. Voor zover bekend bestaan er geen bruikbare stoffen die onder warmte krimpen.

 

Iedereen kookt met water

Er worden veel halve waarheden verteld. Een leverancier die belooft dat hij de oplossing biedt voor het plasticprobleem doet dat ook, want alle leveranciers van (krimp)folie lopen tegen hetzelfde probleem op. Ook al zeggen ze van niet. Nodema levert folie in een aantal varianten. De meest geleverde zijn onze (krimp)folies van Bolloré en KWK. Polyethyleen- en polyolefinefolie. Betaalbare folies, met uitstekende eigenschappen, die goed recyclebaar zijn.

“EEN FANTASTISCH PRODUCT ALS FOLIE VERDIENT HET OM GERECYCLED TE WORDEN”

Wat u moet weten over biologisch afbreekbare folie

  1. Biologisch afbreekbare folie krimpt niet

Wil je als verpakkingsindustrie krimpen, dan kan dat alleen met een folie waarin een component polyethyleen of polyolefine zit. Krimpen met een biologisch afbreekbare folie gaat eenvoudig weg niet.

 

  1. Biologisch afbreekbare folie lost niet vanzelf op

Hoe afbreekbaar is zo’n folie eigenlijk? Het is een misverstand dat biologische folie vanzelf afbreekt of oplost. Om biologische folie af te kunnen breken moet het worden verbrand. In Nederland zijn er (nog) geen installaties die dat kunnen. En er blijven altijd partikels kunststof over.

  1. Biologisch afbreekbare folie is niet groen

Biologisch afbreekbare folie mag niet in de gft-bak en niet bij het plastic. Het is restafval. Dus niet groen.

 

Biobased is wel recyclebaar

Biobased folie is een folie die weliswaar polyethyleen (PE) bevat, maar van een groene soort. Groene PE wordt gemaakt met uit suikerriet gewonnen ethanol. Deze folie is 100% recyclebaar. Een ultradunne krimpfolie op basis van 40% groene polyethyleen. Omdat suikerriet pas sinds kort gebruikt wordt voor de vervaardiging van biobased folie is de levertijd iets langer en de prijs hoger. Dus ja, er is een alternatief met de Bolphane® Biobased B-Nat folie!

 

Toekomst is recyclen

Het goede nieuws is dat alle folie van Nodema recyclebaar is. Om onze leefomgeving voor nu en onze kinderen leefbaar te houden is hergebruik de beste optie. Folie is een fantastisch product dat het verdient om her te gebruiken. De bewustwording van de consument is leidend. Vanuit de overheid zal er door campagnes en wetgeving een aanzet moeten worden gegeven om een 100% circulaire economie in gang te zetten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Als bedrijf doet u waarschijnlijk al veel en heeft u net als Nodema afspraken gemaakt met recyclebedrijven of de gemeente in uw regio. Al ons folie-afval wordt daar aangeboden om te worden hergebruikt. Een recyclingbedrijf vertelt u ook hoe u het plastic en overig restafval het best aan kunt bieden.

 

Is groen de belofte?

Ja, zondermeer. De belofte is een positief en groen toekomstbeeld. Een haalbare visie als alle neuzen dezelfde kant op staan. Wanneer de wetgever regelt en handhaaft, een bewuste consument zich aan de regels houdt en de industrie, in ons geval de folieproducenten, blijft investeren in milieuvriendelijke alternatieven – en dat doen ze. Dan komt het zeker goed.