▷ Klant aan het woord | JASA

▷ Klant aan het woord | JASA

Wij halen veel plezier uit leuke samenwerkingen. Daarom lichten wij graag onze intensieve samenwerking met machinebouwer JASA toe. Onder andere op het gebied van de Bag-2-Paper™

JASA

JASA Packaging Solutions is specialist in het ontwikkelen en bouwen van verticale verpakkingsmachines, Sleevers en complete weeg- en verpakkingslijnen. Wereldwijd vertrouwen producenten en verpakkers van voedingsmiddelen al ruim 37 jaar op JASA.

Interview met Ivo Luijckx

Ivo Luijckx is al 20 jaar werkzaam bij JASA. Als product manager speelt Ivo de verbindende rol tussen de sales, R&D en engineering. Hierin stuurt Ivo de sales afdeling aan met wat de mogelijkheden zijn met de machines van JASA, en anderzijds geeft hij input naar de engineering wat de marktwensen zijn.

Hoe is de Bag-2-Paper™ tot stand gekomen?

“De transitie van plastic naar papier is een aantal jaar geleden begonnen toen de plastic soep in de oceanen veel in het nieuws was. Er ontstond vanuit de markt een vraag naar een overgang voor een alternatief van plastic.

Om aan de vraag vanuit de markt te voldoen heeft JASA de Bag-2-Paper™ verticale verpakkingsmachine ontworpen. De Bag-2-Paper™ is geschikt voor het verduurzamen van verpakkingen voor droge producten zoals aardappels, uien, knoflook, sjalotten, noten en zaden, en bloembollen.

Het grote probleem van het sealen van papier was, dat het veel tijd in beslag nam. Om het papier laminaat te sealen moest er telkens verwarmd en afgekoeld worden. Dit nam tijd en beslag waardoor de capaciteit van de machines dus beperkt was. Voor ons was het de uitdaging om de capaciteit te verhogen zonder veel plastic toe te voegen.

Met de Bag-2-Paper™ hebben wij hier dus een oplossing in gevonden Met deze machine heb je geen sealtijd meer, waardoor de machine sneller loopt. Wij gebruiken dus eigenlijk de label die door de Herma Labeller wordt afgegeven, om de verpakking te sluiten.”


Tegen welke uitdagingen liepen jullie aan tijdens het ontwikkelproces?

“Er zijn echt wel drie uitdagingen geweest binnen het proces. Ten eerste hoe moeilijk het is om een label stevig te plakken om de zak dicht te houden. Dus de zoektocht naar het juiste labelmateriaal. Ten tweede het zoeken naar het papier waarin het juiste gatenpatroon zit. En ten derde het gebruik van een grote sticker. Als jij grote stickers wilt draaien, dan heb je ook een grotere labelapplicator nodig. Die breedte wordt niet standaard geleverd en heeft Nodema speciaal voor ons gebouwd. Nodema heeft ons hierbij goed geholpen door een extra brede Herma etiketteerder te leveren.”

Hoe hebben jullie de samenwerking met Nodema ervaren tijdens het proces?

“JASA werkt al jarenlang samen met Nodema. En zo’n Bag-2-paper vraagstuk wordt gewoon heel goed opgepakt bij jullie. Wij hebben het vraagstuk bij Nodema neergelegd en zijn gelijk aan de gang gegaan met een concept. Je doet een aanvraag en als het kan krijg je een totaaloplossing. Nodema heeft ons volledig ontzorgt in dit proces.”

Bent u geïnteresseerd in totaaloplossingen op het gebied van verpakken? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.